BankalarBlogKredi

Rotatif, BCH, Ve Spot Kredi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Rotatif, BCH, Ve Spot Kredi Arasındaki Farkları arıyorsanız, sizler için yapmış olduğumuz bu araştırmalar ile birlikte kredilerin özelliklerinden bahsedeceğiz. Türkiye’deki bankaların müşterilerine sundukları kredi çeşitleri Bireysel kredi ve Ticari kredi olarak geçmektedir. Para ihtiyacımız olduğu zaman, borç ödemesi, borç kapatma kredisi gibi işlemler yapacağımız zaman banka bizlere destek vermektedir. Eğer esnafsanız ve kredi almak istiyorsanız, bankaların ticari kredilerine başvuru yaparak, bu kredi değerlendirmelerini takip etmeniz gerekiyor. Ticari müşteri olan kişiler, bireysel kredi onayı alamayacaklardır. 

Esnaf olup, paraya ihtiyacı olan kişiler, para acil ihtiyaçlarını bankaların vermiş olduğu ticari krediler ile çözebilmektedirler. Ticari kredilerde en çok tercih edilen kredi türü, Rotatif kredi olmaktadır. Rotatif kredi ve spot kredi iki ayrı kredi türüdür ve özellikleri farklıdır. Şimdi sizlere rotatif kredi ve spot kredi arasındaki farklar nelerdir, bu konu hakkında bilgiler vermek istiyoruz.

Rotatif Kredi ile Spot Kredi Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Ticari işletme olan esnaf vatandaşlar, ticari kredi almak istiyorsa, Rotatif kredi başvurusu yapabilirler. Rotatif kredilerde her bankanın kendine özel banka kredi kampanyaları bulunmaktadır. Rotatif kredileri kullanacaksanız, yüksek limitli kredi başvurusu yapmanız ve teminat vermeniz gerekmektedir. Verdiğiniz teminata göre kredi limitinizi yükseltebilirsiniz. Kredi onayı almak içinde verdiğiniz ipotek ve kendi kredi sicil durumunuz önemlidir. Eğer yüksek limitli harcamalarınız varsa, sizlere Rotatif kredi önerisinde bulunabiliriz.

Spot krediler ise, ticaret ile iş yapan esnafların kredi ihtiyaçları olduğunda başvuru yaptıkları yöntemlerden birisidir. Spot kredi başvurusu genellikle kişilerin hazır limitleri olarak da bilinmektedir. Sürekli olarak banka hesapları arasında işlem yapıyorsanız ve kredi notunuz yüksek ise Spot kredi limitiniz bankalar tarafından hazır olacaktır. Kredi limitleri gibi faiz oranları da sizin kredi notunuza göre belirlenmektedir. Spot kredi başvurusunu ülkemizdeki tüm bankaların ticari bölümlerine giderek başvuru yapabilirsiniz.

SON DAKİKA  TEB İhtiyaç Kredisi Başvurusu

Spot Kredi ve Rotatif (BCH) Kredisi Arasındaki Farklar Nelerdir?

İki kredi arasında farklar bulunmaktadır. Sizlere bu farklar hakkında bilgiler vermeden önce, ticari kredi kullanacak kişilerin limitlerine göre de kredi başvurusu yapacağını söyleyebiliriz. Bankalar ticari olan müşterilerine 250.000 TL’ye kadar kredi imkanı sunmaktadır. Düşük limitli kredi ve hızlı onay almak istiyorsanız Spot kredi sizin aradığınız kredi türü olmaktadır. Başvuru yaptığınız kredi türü eğer spot kredi ise banka çalışmalarınıza göre faiz oranları ve limitler belirlenecektir.

Her bankada ve verilen kredi kampanyalarında olduğu gibi, spot kredi ve rotatif kredi başvurularınızda da bankalar sicil sorgulaması yapmaktadırlar. Bankalardan alacağınız kredi ile birlikte, kredi siciliniz ve kredi notunuz sizin alacağınız limitleri de belirleyecektir. Bankalarda bir sıkıntınız varsa kredi başvurunuz olumsuz olarak sonuçlanmaktadır. Spot kredilerde ayrıca ipotek vererek de kredi kullanabiliyorsunuz. İpoteğiniz varsa, bankaya teminat olarak bu ipoteği gösterip, ekspertiz değerinin %50’sine kadar kredi kullanabilirsiniz.

Rotatif, BCH, Ve Spot Kredi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Rotatif, BCH, Ve Spot Kredi Arasındaki Farklar Nelerdir?

BCH kredileri veya diğer adıyla Rotatif krediler, kredi türü yüksek limitli olan kredilere verilen isimdir. Rotatif krediler hızlı onay verilip, hemen kullanılan krediler değillerdir. Evraklarınız ile başvuru yaptıktan sonra, kredi değerlendirilmesi yapılacak ve bu değerlendirilme sonucunda sizlere kredi sonucu gelecektir. 12 ay vade ile ve Milyon TL üzerinde kredi almak istiyorsanız, bankalara evraklarınız ve ipotekleriniz ile birlikte başvuru yaparak, rotatif kredi başvurusu yapabilirsiniz.

  • Spot kredilerde faiz sabit olarak verilmektedir. 60 ay vadeye kadar kredi verilmektedir.
  • Rotatif kredilerde ise faiz oranı değişiklik gösterilebilir. Ayrıca Rotatif kredilerde 12 ay vadeye kadar işlem yapabilirsiniz.

Rotatif (BHC) Kredisi ve Spot Kredi Vade Ve Ödeme Karşılaştırması

Kredi başvurusu yapacak olan müşteri, genellikle bu iki kredi türünü birbirine karıştırmaktadır. Ticari kredi olarak verilen bu kredilerin ikisi de birbirinden farklıdır. Farklı oldukları yönlerden birisi de vade sayısı ve ödeme tablosu olmaktadır. Eğer acil para ihtiyacınız varsa ve şirket hesaplarına hızlı bir şekilde para transferi yapmak istiyorsanız SPOT kredi almanız gerekiyor. Yüksek vadeli ve hızlı onay verilmektedir.

SON DAKİKA  QNB Finansbank Şube Kodu Nedir? QNB Finansbank Swift Kodu Nedir?

Rotatif kredilerin vade sayısını müşteriler belirlemektedir. Vade sayısı ile ödeme gününü siz belirleyip bu krediyi kullanabilirsiniz. Rotatif krediler en fazla 12 ay vadeye kadar verilmektedir. Bu faiz oranlarında değişiklik olmasına da sebep olur. Kredi aldığınız zaman ile kredi ödemesi yapacağınız zaman kredi faiz oranları değişebilmektedir.

Spot kredilerde ödeme tablosu 60 ay vadeye kadar aylık, üç aylık ödemeli olarak yapılabilmektedir. Rotatif kredilerde ise sadece 12 ay vade ve bu 12 ay vade içinde bir kez ödeme yaparak, tüm kredi borcunuzu kapatabilirsiniz.

Spot kredi başvurularını banka şubelerine gitmeden de yapabilirsiniz. İnternet bankacılığı kullanıyorsanız internet üzerinden online olarak, Cep telefonunuzdan SMS ile, Banka ATM’si ve müşteri hizmetlerinden de kredi başvurusu yapabilirsiniz.

Rotatif kredi başvurusu ise sadece banka şubelerinden yapılmaktadır. Evraklarınız ve ipotekleriniz ile birlikte ayrıca bankaya iş planını da sunmanız gerekmektedir. Banka yüksek limitli krediyi neden vereceğini incelemek isteyecektir.

Spot Kredisi Ödenmezse Ne Olur?

Spot kredi, ticari olan müşterilerin normal kullandıkları krediler olmaktadır. Spot kredisi ödemelerini aylık olarak yapabilirsiniz. Aylık olarak ödenmeyen kredilerde banka sizlerin kredi notunuzu düşürerek uyarı vermektedir. En fazla 90 gün boyunca hiç ödeme yapmazsanız, bankaya verdiğiniz ipotek varsa bu ipoteğe haciz ile el koyulur, ayrıca banka sizi icraya verdiği için avukatlık olursunuz. Bankalardan avukatlık olan kişiler, banka kredi borcu olduğu için uzun süre kredi alamazlar. Spot kredisi ödemelerini yapamıyorsanız, bankaya giderek yapılandırma talebi yapabilirsiniz. Bu şekilde banka kredi siciliniz bozulmadan ek bir süre kazanmış olur, borçlarınızı da yeniden yapılandırabilirsiniz. Bu işlemler içinde kredi aldığınız banka şubesi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

BCH- Rotatif Kredi Ödenmezse Ne Olur?

Spot kredilerde olduğu gibi Rotatif kredilerde de ödeme yapmazsanız, belirli bir süre sonra banka sizleri icraya verecektir. Aldığınız kredi içinde ipotekleriniz varsa, ipoteğinize banka el koyacak ve borcunuzu ödemediğiniz taktirde satışa çıkarabilecektir. Rotatif kredilerde belirttiğiniz tarih itibari ile 90 gün boyunca ödeme yapmazsanız bu işlemler olur. Ek süre bankadan isteyebilir, yapılandırma yapabilirsiniz. Bir önceki yazımız olan En Çok Kullanılan Ticari Kredi Türleri Nedir? sayfasına giderek bu krediler hakkında da bilgiler alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı